Välkommen till Jennys kök.

söndag, mars 05, 2006

Grannar



Vi bor som sagt i en slags radhuslänga från slutet på 1800-talet. Det finns många olika åsikter om vår lilla stadsdel, och det finns en stor del människor som hällre bott med ymor än i Chippendale. Jag älskar detta område och har svårt att se att vi en dag måste flytta. Vi bor ett stenkast från Sydney University, china town, fiskmarknaden och innerstan. Vi har fem minuters gångväg till poolen och överallt finns riktigt bra cafeer med gott kaffe. Här finns en blandning av studenter, konstnärer, knasiga småbarnsfamiljer, knepiga orginal, och en hel del tjuvar och banditer.
Man kan välja att se det goda i området med fräcka konstverk, roliga hus, coola musiknissar, suveränt mysiga pubbar och vackra parker. Men det finns också en misär och kriminallitet som är långt över genomsnittet i Sydney. Vi bor fem min gångväg till Redfern som är nästa stadsdel. I Redfern ligger ett område som kallas "The Block" som länge varit en "no go zone" för polis och allmänhet. Det är ett kvarter som staten gav till aborginer på slutet av 60 talet lite för att säga "förlåt att vi tagit ert land, här får ni ett gäng totalt nedgågna hus utan el ellet toalett, som ni kan göra vad ni vill med". Det var där som det var stora kravaller förra året. Tyvärr finns det stora drogproblem med allt vad det innebär för omgivningen. För oss betyder det att vi har galler på alla fönster, larm och en konstant medvetenhet om vem som kommer på gatan. Vi har haft på hälsning flera gånger och jag har kastat morötter på bovar i ren frustration (mer om detta en annan gång). På kvällar och nätter går jag ogärna utan Molly som sällskap.

Nåväl vad jag igentligen ville berätta om är det konstanta ljudet utomhus. Vi bor ganska tätt impå varandra här och man hör allt som händer i granngården. Just nu är det ett sånt liv utanför att det är ett under att ungarna sover. Missförstå mig rätt nu, det är en ljuvlig kakafoni av musik och högljutt chatter. I huset till höger bor nio asiater som nu har spelat Majhong ute på gården i dagarna tre. Det går minst sagt livligt till och det grälas och skrattas omvartannat. Grannarna till vänster är fyra death metall rockare som tydligen är riktigt kända inom den nichen. Dom är oftast ganska tysta förutom ibland när dom gör soundchecks at home...
Två hus längre upp bor ett gäng hippies som spelar afrikanska trummor. Dom är verkligen jätteduktiga och perfekt bakgrundsmusik till grillkvällar på däcket. Deras ytterdörr står alltid öppen och om man andas in ordentligt blir man hög som ett hus i flera minuter.
Just nu är det dock grannen nere på hörnet som spelar med sitt band som jag lyssnar på. Ett gäng som spelar jazz/blues och ibland lite rock. Dom har riktiga högtalare och det känns som det är en trevlig konsert utanför grinden. Helt okej en lugn söndagseftermiddag.
Det är ljumma +27 ute och luftfuktigheten har försvunnit. Livet kan inte bli mycket bättre just nu...

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Du beskriver bostadsområdet Chippendale som en kär gammal vän: trots alla dess fel och brister är det just karaktären som vinner i längden...en synnerligen varm och äkta beskrivning!

Utile Dulci

11:34 em

 
Blogger Lyckliga Grodan said...

härligt.. jag kommer förbi en sväng när jag stökat undan i köket..
:)

4:16 fm

 
Blogger anna said...

oh, det låter ju riktigt mysigt!

6:58 fm

 
Blogger Thérèse said...

Åh vadf mysigt det låter. Raka motsatsen till svenska hus där det sitter fullt sav lappar i stil med "duscha inte efter kl 22" "undvik att spola toaletten nattetid" "töm luddfiltret i torktumlaren nog" osv.

9:51 fm

 
Blogger maruschka said...

Här är det minus 12 grader (solen skiner i o f sig), jag fryser om fötterna, är hungrig och önskar inget hellre än att jag var nere och hälsade på hos dig...
*s*

8:43 em

 
Blogger The Female Dinousaur said...

Åh, det låter - trots det du säger om kriminalitet och droger - som ett helt underbart ställe att bo på. Så charmigt och äkta. Men varför skulle ni behöva flytta?

7:21 fm

 
Anonymous Anonym said...

men guud vad mysigt det ser ut..=)Verkligen coosey!

10:05 em

 
Blogger Jenny said...

Magnus-Följ med kompisen tillbaks vettja!

Utile- Världen hade varit en mycket kallare plats utan dig.

Grodan-Min dörr står alltid öppen (hojta till när du vill jag skall öppna gallerdörren)

Anna-Ja vart är du?

Therese- ja osvenskt är det. Men inte så speciellt australiskt heller.

Marushka- Kom fort, snart blir det höst!

Biggis-Mysigt är det. Vi kanske flyttar en dag till andra sidan bron om maken får bestämma. Men det gör han inte än...

Hanna-Jo visst âr det mysigt, man måste bara "se" det.

4:44 em

 

Skicka en kommentar

<< Home